Griekse recepten

Griek Oisterwijk

Griekse recepten bestaan uit een mengsel van ingrediënten van groenten, vis, vleesresten en rijst. Dit wordt overgoten met een aantal kruiden en warm of koud geserveerd.

Mushroom Pesto

Het meest gebruikelijke ingrediënt in Griekse Pesto is een pasta gemaakt van knoflook, prei en bieslook. Andere ingrediënten zijn aubergine, pijnboompitten, saffraan, zout, olijfolie en citroensap. Je kunt pesto niet alleen eten bij een pastagerecht of als dip, maar je kunt de pesto ook combineren met tonijn, tomaten, kip, garnalen, hosties en ander vlees.

Lasagna

Je vindt de term lasagne op heel veel recepten, recepten van Italiaanse restaurants en zelfs thuiskooksels. Het betekent eigenlijk “lasagne” en het gerecht bestaat uit gelaagde lekkernijen.

Vlees, kaas en groenten

Recepten voor vleeslasagne zijn te vinden op het internet bij degenen die ze regelmatig publiceren. Dit gerecht wordt gemaakt met een gehakt en kaas recept en lagen van vlees, mozzarella kaas en tomatensaus. Eenmaal gekookt, worden er stukjes kaas en groente in gedaan en in de oven gebakken. Er wordt gezegd dat dit een favoriet gerecht is van de bewoners van het Midden-Oosten en men gelooft dat het voor het eerst in Egypte werd gemaakt.

De oude Romeinen en Grieken van Italië hadden het natuurlijke voordeel dat zij in dorpen, steden en dorpen leefden, vergeleken met de huidige situatie in de wereld. Deze situatie zorgde ervoor dat zij minder afhankelijk waren van dierlijke productie en meer van het verbouwen van gewassen. Zij produceerden gemakkelijk voldoende voedselgranen, zoals tarwe, en zij hadden genoeg om in de winter op te slaan voor de lange wintermaanden.

Er werden vaak boerenmarkten gehouden en deze markten hadden een grote keuze aan seizoensgebonden levensmiddelen. Dit inspireerde de ontwikkeling van lokale landbouw en natuurlijk de manier van voedselvoorziening door supermarkten.

Dit is de geschiedenis van het voedsel in Italië. De manier van voedselvoorziening door de supermarkt is echter niet de enige manier.

Voedsel verkopen op straat

De vissersgemeenschappen van de Middellandse Zee staan bekend om hun markten tijdens de zomermaanden. De laatste tijd wordt er ook veel meer gecaterd door straatverkopers, wat zowel charmant als lekker is.

Mezethakia

Deze markten worden regelmatig in elke grote stad gehouden. Zij zijn niet alleen goed voorzien van vis en zeevruchten, maar de mensen kopen er vaak ookokouros, pasta’s, zoete saffraan en specerijen.

De soepen zijn ook populair op deze markten. U vindt er witte en rode sauzen, gebakken groenten en vleeswaren.

Ik stel voor dat u de vissoepen uit een recent televisieprogramma met de naam Soukoutola probeert te vermijden. Dit is een ander populair Grieks gerecht dat wordt gemaakt van griesmeeldeeg dat in sesamblad wordt gewikkeld. Ik denk dat dit programma in Europa veel succes heeft gehad dankzij de belangstelling van jongeren voor koken. Bovendien is Soukoutola zowat het populairste gerecht in Griekenland in deze tijd van het jaar.

Grieken eten meestal vlees als hoofdgerecht en eten dat met aardappelen en pasta. Het populairste pastagerecht is in feite Soukoutola. Soukoutola is precies zoals het klinkt. Soukoutrolle wordt gebakken in olijfolie en vervolgens geserveerd in een kom met kaas en kruiden. Naast Soukoutola vindt u ook andere buitenlandse favorieten, zoals Thaigreso en Soukoustes.

Vlees vormt meestal het hoofdgerecht en de mensen eten het met rijst of pasta of met beide. Pasta’s zijn echter niet bijzonder populair in Griekenland en China. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit rijst of pasta.

Grieken eten gewoonlijk geen vis of wild. In feite is het enige inheemse vlees dat we ooit hebben gegeten afkomstig van de viskwekerij ApentagoHoewel de Grieken spelen met het voedsel dat ze eten. Dit is eigenlijk een beetje verrassend, aangezien de meeste vleesgerechten die in Griekenland worden gemaakt, van kip of lam zijn gemaakt. Maar het verschil tussen vlees en gevogelte in Griekenland en Italië is dat de eersten koken met olijfolie en vaak worden gekruid met kruiden en specerijen, terwijl de laatsten gewoon worden gekruid met zout en peper. Hoewel het misschien lijkt alsof er een enorm culinair verschil is tussen de twee, is het werkelijke verschil in de keuken tussen de twee klein en de cultuur achter beide is hetzelfde.

De Griekse keuken bestaat uit een groot aantal traditionele en kleine coöperatieve huizen die elk hun eigen problemen en vraagstukken hebben. Sommige van deze problemen dateren zelfs van vele eeuwen geleden. Zo was het in Griekenland tot voor kort de standaardprocedure om de koppen van schapen en geiten af te snijden, ze in een gemeenschappelijke oven te gooien en ze dan te beginnen roosteren. Het roosteren werd dan stopgezet en het lam en de ongeroosterde koppen werden dan aan de deuren van de klanten gepresenteerd.